Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космос и Микросвят – събрани в една изложба

Предизвикателство за публика и ценители са проектите на художничката Еслица Попова, и сега новата ѝ изложба в галерия „Аросита“ потвърждава това. Експозицията се нарича лаконично „Обща изложба на скромните български домакини“ Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет. Всъщност авторката е само една – Еслица Попова, а другите две имена са нейни съгражданки от ателието ѝ в село Нисин, където живее и работи и с тяхното общуване обогатява идеите си за глобалното и геополитическото в творбите си. 

В разчупеното пространство на галерията, където има специални ниши, художничката е разположила част от творбите си – Южната граница, Дървото и червея, Космос, Под тиквените листа. В центъра са разположени огромни глобуси, изработени от различни материали със заглавия Глобус на семената, Глобус на малките неща, Глобус на боклуците, като във всичките си творби авторката смесва разнообразни естествени материали – вълна, семена, клонки, метал, хартия.

Основното послание на тази изложба на Еслица Попова е екологията, опазването на околната среда, човекът като част от природата, това че Космос и Микросвят са едно цяло, че ние сме зависими от всяко малко същество на тази наша изстрадала Земя.

Ето как представя новия си проект, с преклонение към основния материал, използван в творбите ѝ – естествената вълна – самата Еслица Попова.

Снимки – галерия "Аросита"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна