Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтират багажници за велосипеди в автобусите до Витоша

Снимка: adventura.bg

Любителите на планинското колоездене в София вече ще могат да стигат по-бързо и по-евтино до веломаршрутите на Витоша. Това става възможно след като от следващия месец на автобусите на градския транспорт, водещи до планината, ще бъдат монтирани специални багажници за велосипеди.

Първите автобуси, оборудвани с багажници за велосипеди ще се движат по линиите 63 до Златните мостове и 66 до хотел „Морени“, в близост до Алеко. Идеята е на организацията „Спаси София“ и получи зелена светлина за реализирането ѝ от общинския съвет.

"С монтирането на багажниците, любителите на велоспортовете в планината ще имат по-лесен достъп до високите ѝ части, като изберат градския транспорт", каза пред БНР Андрей Зографски от „Спаси София“: 

„На Витоша могат да се практикуват няколко вида планинско колоездене, като съществуват множество маршрути, според вида на трасето - за спускане, за ендуро или пък за крос-кънтри каране, но без удобен транспорт, те остават достъпни единствено за най-подготвените физически“.

Маршрутите са маркирани с различни цветове – със зелено (за начинаещи), синьо (за средно напреднали), червено (за напреднали) и черно – за трасета, които предполагат провеждането на състезания от най-висок ранг.

„Заради много и различни трасета на Витоша и големия интерес към планинското колоездене поставените багажници на едва 5 автобуса, обслужващи линиите до планината, са недостатъчни“, посочи в „Хоризонт до обед“ Радостина Петрова от „Велоеволюция“.

Още по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени