Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вземи краката си в ръце активно

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология обяви началото на националната информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест. Мотото е „Вземи краката си в ръце активно“. 

Целта на третото издание на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната венозна болест в условията на пандемия. 

Проф. Веселин Петров подчерта колко важна за здравето е превенцията: 

Проблемът с разширените вени се неглижира, но той може да доведе до сериозни усложнения. Трябва да се вземат навременни мерки... Уязвимите групи са жени във фертилна възраст... Акцентираме на движението, разходката, спазване на режим на стоене - да не е продължително, ластична компресия за хората в рискова група, медикаменти“. 

По думите на проф. Васил Червенков такава кампания е важна за информираността на хората

„Важно е да се започне при начални симптоми - чувство на тежест, едва забележим оток... Активната част на кампанията ще бъде през юни и юли“. 

Повече за „Вземи краката си в ръце активно“ - на сайта venite.bg

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.