Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джонсън и Джонсън" ще поднови доставките на Covid ваксината си в ЕС след решението на EMA

Ваксина срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън" и "Янсен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) обяви във вторник, че ще възобнови предоставянето на своята ваксина срещу Covid-19 в Европа, след като по-рано през деня европейският лекарствен регулатори заяви, че ползите от ваксината надвишават риска от много редки, потенциално смъртоносни кръвни съсиреци, съобщава Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча във вторник да се добави към информацията за ваксината на J&J предупреждение за редки кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити и отново заяви, че ползите от еднодозовата ваксина надвишават рисковете.

Използването на ваксината на J&J беше временно спряно от регулаторите на САЩ през миналата седмица, след като при шест жени бяха съобщени редки съсиреци в мозъка, съчетани с нисък брой тромбоцити, което накара компанията да отложи пускането на своята ваксина в Европа.

От своя страна J&J посочи, че ще коригира етикета на опаковката на своята ваксина, за да предупреди за риска от рядко срещания страничен ефект и ще предостави инструкции как той да бъде разпознаван и лекуван. Компанията заяви, че ще възобнови доставките до Европейския съюз, Норвегия и Исландия.

"Това е изключително рядко събитие. Надяваме се, че като информираме хората, както и като поставяме ясни диагностични и терапевтични насоки, ще можем да възстановим доверието в нашата ваксина", заяви главният научен директор на J&J Пол Стофълс.

Съединените щати също провеждат преглед на няколко потенциални случая на тежки странични ефекти от тази ваксина в допълнение към тези, които доведоха до временно спиране на нейното прилагане.

"Резултатът от прегледа на ваксините е важен за цялостните глобални усилия за ваксинация, тъй като ваксината на J&J няма екстремните изисквания за съхранение на студено подобно на иРНК ваксините", каза анализаторът Остин Евънс от компанията Edward Jones, позовавайки се на ваксините на Moderna и на Pfizer/BioNTech.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!