Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ-СДС не могат да си обяснят отказа на ДБ да преговарят

| обновено на 21.04.21 в 14:00
Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов

От  ГЕРБ-СДС не могат да си обяснят отказа на Демократична България да разговарят за съставяне на правителство. А зам.-председателят на парламентарната група Тома Биков предупреди, че нежеланието за участие в преговори за правителство крие риск от  хаос и невъзможност да се помогне на пострадалите от корона кризата: 

Преговорният екип на ГЕРБ днес трябваше да проведе разговори с ръководството на „Демократична България“, а утре - с „Има такъв народ“. Това оповести по-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов при изписването си от болница, в която беше опериран в понеделник:

„Действаме отговорно, изпращаме най-доброто, което имаме, евроатлантическо. Мисля, че ще се справят добре. Днес преговорният екип на ГЕРБ ще бъде Дани Митов, Томислав Дончев и председателят на СДС Румен Христов. Да видим какво „Да, България“ какво не им харесват на тези хора“.

В четвъртък преговорният екип с „Има такъв народ” трябваше да бъде в състав Даниел Митов, Любен Дилов и Калин Вельов:

„Да видим какво не харесват или какво не искат да се направи. Днес с едните, утре с другите и ако и утре не стане, следобед ще върнем мандата или в петък сутрин най-късно“. 

От партията на Слави Трифонов обаче заявиха, че няма да преговарят с ГЕРБ.

Борисов заяви по-рано днес, че има мнозинство за правителство с мандата на втората политическа сила - ИТН на Слави Трифонов:

„Ако не поемат със 165 депутата управлението, е това са страхливците, това са бъзльовците, това са безотговорниците, ако не поемат да влачат каруцата. Значи не са отговорни хора и всички вкупом ще тичат при татко Румен да се бие вместо тях“.

Борисов обаче предупреди:

„На Слави Трифонов на мястото щях много да се плаша. Защото, ако не ти поставят никакви условия, това значи, че ти готвят капан. Аз съм сърбал попарата на Христо Иванов, когато смениха по негово искане шефа на Софийския градски съд, когато смениха на ВКС по негово предложение. Всичко му беше добре. Като се заявиха, че иска да е главен прокурор, тогава вече станахме лоши“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна