Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Александров: Свободата на словото върви с отговорността за казаното

Особености на кенсъл културата

Силвия Недкова: Нито една добра кауза не заслужава зли защитници

Снимка: pixabay

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за валидни от дадена общност. Често проявите на кенсъл културата обаче водят до разрушаване на репутации, до срив на кариери, до публично унижение. Последствията надвишават в пъти самото действие.

Светослав Александров, създател на сайта Космос.бг, автор на научнопопулярни книги, прави анатомия на кенсъл културата в „Какво се случва”.

Кенсъл културата е плашещо явление. То започва, когато се отварят социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Там всичко остава и на всеки може да бъде потърсена отговорност за думите му. На пръв поглед няма нищо лошо, защото свободата на словото върви с отговорността за казаното и това е нормално, въпросът е дали има реципрочност.  

Разбира се, че има позиции, които са морално осъдими и съответно, когато човек направи такава осъдителна постъпка, той заслужава някакво порицание, но въпросът е, че начинът, по който стават нещата в интернет, наподобява улично правосъдие и осъждане на позорния стълб."

Според Светослав Александров в България кенсъл културата все още не се е наложила с такава сила, както в западните общества, защото ние притежаваме някакъв „тоталитарен имунитет”.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кенсъл култура в български вариант

„Нито една добра кауза не заслужава зли защитници” – пише журналистката от сайта за култура „Площад Славейков” Силвия Недкова

Моят паралел с Народния съд е, за да осъзнаем докъде бихме могли да стигнем – казва тя – в България кенсъл културата засега действа само в социалните мрежи. Това обаче не е по-приятно – никой не обича да бъде нападан от глутница хора, които гледат едностранчиво, избягват контекста, създават ситуация, в която аргументите са излишни. Кенсъл културата у нас е все още в прощъпулник, защото никой не е пострадал в реалния свят

От друга страна, май живеем във време, в което развенчаването на авторитети е общ спорт. Тази тенденция на изравняване на мненията, която социалните мрежи усилват като мегафон, е изключително видима и много опасна. В културата тя се изразява в преминаване в един етап на чалгализиране, масовата култура надделява, културният болшевизъм настъпва със страшна сила, личното мнение става най-големият критерий."

Чуйте Силвия Недкова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна