Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Даниел Хоуп: Трябва да се борим за културата

Даниел Хоуп – един от изключителните цигулари в света в момента – беше част от звездната поредица на Софийската филхармония през този сезон. Директорът й Найден Тодоров го покани да солира в Концерта за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън, а в програмата беше включена и финалната сцена от операта "Саломе" на Рихард Щраус с примата Александрина Пендачанска, която е феноменална изпълнителка на ролята. Но поради заболяване на пулта вместо маестро Тодоров застана друг уважаван наш диригент – Григор Паликаров. Концертът на 15 април се превърна в събитие – точно както се очакваше – заради тази съвкупност от превъзходни елементи, събрани в едно.

За Даниел Хоуп това беше първо гостуване на българска сцена. Космополит и голяма звезда, той е изключително популярен - не само защото има зад гърба си повече от 30 години кариера и свири с най-реномираните световни оркестри, с големите диригенти на нашето време, в елитни камерни ансамбли; не само защото ръководи в последно време два камерни оркестъра – Цюрихския и „New Century“ в Сан Франциско, а и заради интереса му към всички жанрове, както и към медиите – Даниел Хоуп е популярен радио и телевизионен водещ в Германия. Това, което го отличава от другите му колеги, е, че умее да борави и с думите – той е разказвач.

От 2016 г. той живее със семействто си в Берлин, но е израснал в Лондон - възпитаник е на проф. Захар Брон в Кралската музикална академия, а негов ментор от най-ранна детска възраст е сър Йехуди Менухин, защото майката на Хоуп е личен асистент на легендарния цигулар в продължение на четвърт век. Затова и родителите му не се изненадват, когато 4-годишният Даниел заявява: "Аз ще стана цигулар!"

Цигуларят не просто е чувал за България, преди да пристигне тук за първото си участие - той вече е изпълнявал българска музика. На 26 февруари, в поредицата на АRTE TV със заглавие Europe@Home, която се излъчва от дома му, Даниел Хоуп изсвири в дуо с българската пианистка Дора Делийска нов аранжимент на песента "Хубава си, моя горо", специално направен за случая, и заедно представиха премиерно пиеса на Костадин Генчев по тема от песента "Седнало е Джоре дос".

Дора Делийска и Даниел Хоуп в Берлин

„Владигеров за мен е абсолютен гений като композитор. Открих музиката му преди около шест години, когато мой пиятел свиреше Цигулковата му соната. Не знаех името му и когато чух музиката, просто възкликнах: "Коя е тази пиеса?!" Така започнах да откривам повече за него, за живота и музиката му, за работата му в Берлин. А когато Дора Делийска дойде да гостува в моето шоу Europe@Home през февруари, тя също донесе музика от Владигеров. Сега имам чувството, че го познавам още по-отблизо.

Но също така българският фолклор - той е просто фантастичен, толкова емоционален и богат. Затова се радвам, че най-после съм тук. При това за да свиря британска музика - Концерта за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън. За мен той е много специален, но е и абсолютен шедьовър - много необикновено творение. Да го свиря тук, в тази прекрасна зала, с този превъзходен оркестър с чудесен диригент - това е фантастично. Те не изпълняват тази музика много често, а изглежда така, сякаш постоянно са я свирили. А това е най-страхотното усещане - че установяваш мигновено връзка с някого чрез музиката."

Даниел Хоуп сподели интересната история на запознанството и близкото приятелство на двамата гиганти в музиката - Бенджамин Бритън и Йехуди Менухин. Разказа и за преживяванията си със своя ментор Менухин, край когото е израснал от бебе. Коментира трудностите за музикантите по целия свят, породени от пандемията, но и от отношението на политиците, които не подкрепят културата в тези тежки времена.

"Когато всичко ни беше отнето, се замислихме какво ни остава и какви са възможностите. А това е много важен урок. Не знам как е в България, но в Германия и в някои други европейски страни видяхме колко зле са подкрепени музиката и другите изкуства. Това е катастрофа! Повечето политици просто казаха, че музиката и културата нямат никакво значение в такъв момент. И смятам, че това беше шок за много хора, не само удар по егото. Защото ние обичаме това, което правим – вярваме в споделянето и общуването. Водим децата на концерти, за да възпитаваме следващото поколение... и изведнъж някой казва: Това изобщо не е важно!

Разбира се, че е много смущаващо да видиш как хилядолетна културна история изчезва просто така. Аз мисля, че трябва да се борим истински за културата ни, всеки от нас – и тези, които са световноизвестни, и другите, които сега започват кариерата си! Ние сме едно и сме в една лодка."

Цялото интервю с Даниел Хоуп за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна