Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Калоян Васев
Снимка: личен архив

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита".

"Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична конотация и абсолютно приляга на него", каза за БНР Калоян Васев, който е студент в четвърти курс в Шотландия. Учи "Бизнес мениджмънт" и "История".

По думите му Тодор Александров ускорява избухването на Балканската война и играе ключова роля в Първата световна война, тъй като той има политическо влияние пред своите съратници, които заемат различни административни постове в освободена Македония.

"Той е много последователен в това да осигури коректно кадруване в администрацията на всяка освободена околия и използва това влияние в българската политика, за да отбива често претенции на съюзниците, които застрашават нашите интереси".

Каква роля в живота на Тодор Александров играе фактът, че е работил като учител?

"Учителската му дейност играе важна роля във формирането на неговата революционна етика, защото той  е учител на много места, но на повечето места, на които е учител и във времето, в което е учител той, трябва да даскалува в много по-драконовски мерки в сравнение с други екзархийски учители в Македония. От друга страна учителстването му е легален параван, зад който той да върши нелегалната революционна дейност, да организира комитетите по места, така че бих казал, че е един фактор, който играе ключова роля не само в неговата биография, но и в биографията на дейците на вътрешната организация по това време", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Калоян Васев.

В книгата е поместена и част от кореспонденцията на Тодор Александров с различни хора.

"Това, което е абсолютно ново за България, е, че съм включил сведения от съветското, френското, сръбското разузнаване, които до този момент не са били включвани в български трудове. Някои от писмата, за които говоря до този момент не са видели бял свят. Конкретно визирам едно писмо на Тодор Александров до Пейо Яворов, което бих казал, че много очовечава неговият образ". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!