Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна на първо място по заболеваемост от коронавирус в страната

Снимка: pixabay

Варна е на първо място по заболеваемост в страната. За последния 14-дневен период тя достигна 626 на 100 000 души население. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, по време на редовен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, на който се оповестяват актуални данни за разпространението на заразата. След Варна се нареждата Русе и София.

Българя е на 14 място в Европейския съюз и на 5 място на Балканите по заболеваемост от COVID-19. На второ място сме в ЕС по смъртност и на трето на Балканите.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов представи обнадеждаващи новини за ситуацията с COVID-19 в страната. 

Излязохме от третата вълна, няма нито една червена колона в страната – успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. С разумни действия постигнахме резултати, които много европейски страни не успяха. Убеден съм, че с това поведение България много скоро ще се превърне в пример, каза той.

14,1% от всички изследвани проби за последното денонощие са положителни. 55-години е средната възраст на хоспитализираните българи.

786 са настанените в интензивните структури. Наблюдава се по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна на COVID-19, съобщи Ангелов.

Процентът на заетите легла за неусложнени пациенти на национална база е 61%, а 65% за интензивни.

За да задържим тенденцията трябва да продължим и запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне до 50 хиляди на ден, подчерта министърът в оставка.

Той съобщи, че в 12 часа днес Ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен” и дали могат да се отворят зелени коридори.

Второто задължително условие, което трябва да следваме, за да удържим заразата, е спазването на противоепидемичните мерки. Мерките трябва да се спазват, още месец-два, докато постигнем колективния имунитет от поне още 60% ваксинирани българи. Можем да го постигнем в най-лошия случай през август, прогнозира Ангелов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна