Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

| обновено на 22.04.21 в 13:48

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, и съвременното изкуство, както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

От 22 до 29 април в арткината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в програмата на събитието. Сред селектираните филми има 5 българскиПо традиция първата прожекция е на българско заглавие. 
„Медалът“ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който въвежда в историята, процеса и смисъла на създаването на художествени медали. 
Веднага след това следва ексклузивната прожекция на документалния филм „Хелмут Нютън: лошият и красивият“.

Петото издание на фестивала се провежда в две части – след онлайн изданието през февруари 2021 г. сега е ред на Издание на живо – от 22 до 29 април 2021 г. в арткината в София, в Пловдив и във Варна. Изданието на живо представя всички селектирани пълнометражни филми, както и част от селектирани късометражни филми и продукции в категория Видеоарт и Артреклама. 

Тази година в категорията „Архитектура“, например, влизат четири филма, разказващи за архитектите Франк Лойд Райт, Алвар Аалто, Бярке Ингелс, както и за Колосът Прора – колосалния курорт от епохата на Третия райх.

Чуйте какво разказа в "Артефир"  Найо Тицин за пролетното издание на “Мастер оф Арт”.

Целта на фестивала е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

Документални филми, продуцирани и реализирани по света след 1-ви януари 2018 г., са допустими за участие в конкурсната селекция на фестивала. Фестивалът обръща внимание също и върху съвременните тенденции във видеоарт и артрекламата.

Мисията на филмовия фестивал "Мастер оф Арт" е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура, да създаде възможности и да спомогне за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството.

Филмовият фестивал "Мастер оф Арт" се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация “Master of Art” с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община, на Фондация “Америка за България” и на Националния филмов център. Фестивалът набира средства от такси за участие, финансови приходи от спонсорства, дарения, реклама и продажба на билети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна