Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

| обновено на 23.04.21 в 11:13
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Парламентът обсъжда днес шест законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

В началото на разискванията заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков обяви, че ще участват активно със свои критики и опасения по отделни предложения, но уточни:

„В този дебат ще се опитаме да ви посочим къде имаме притеснения по отношение на вашите притеснения, но в края на по време на гласуването ще подкрепим всички ваши предложения, защото вие сега сте хората, които трябва да решите какъв ще бъде изборният процес. Ако има служебно правителство, президентът ще носи отговорност за неговата организация. Вие имате нашата подкрепа за всички ваши предложения и оттам нататък вие, разбира се, ще носите отговорността за това как ще се случи изборният процес, как ще бъде приложен законът и по какъв начин ще протекат парламентарните избори и президентските, разбира се“.

По-рано Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

Мнозинство събра само проекта на "Има такъв народ", чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

Днес обсъждането ще се повтори в пленарната зала на НС, след което започват да текат и сроковете за нови предложения за Изборния кодекс.

Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за политическите партии - предлага се размерът на държавната субсидия за глас, който е получила съответната партия или коалиция, да бъде 1 лев, вместо сегашните 8 лева, като така се зачита волята на гражданите, изразена на референдума на 6 ноември 2016 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна