Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти представят оригинална интерпретация на „Дон Жуан“

Фрагмент от спектакъла „Дон Жуан“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов"
Снимка: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов

„Дон Жуан“ е спектакъл на клас „Театър на движението - Пантомима“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с художествен ръководител проф. Александър Илиев. Това е класическа мимодрама по пиесата на Трисо де Молина и канавата на Марсел Марсо.

Темата на спектакъла е „животът-маскарад“, но маскарад особен и необичаен, предназначен не само за веселба. Тирсо де Молина счита, че това е маскарад, при който маските не са поставени доброволно и затова са трудно отличими от действащите лица, които рядко, но все пак се появяват в пъстрата тълпа на маскираните.

Самото понятие за маската се трактува от Марсел Марсо като препятствие за всяко личностно проявление, като капан за личността.

Маската е удобен параван на човека, за да не показва своята същност, да каже, че е някой друг. Ние без да искаме в своя живот си поставяме маски - доброволно. Понякога играем ролята на роби, друг път на господари, но всъщност сме обикновени хора“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ проф. Александър Илиев, сценарист, сценограф и режисьор на спектакъла.

Какво от творческия почерк на един от най-известните мимове - Марсел Марсо са приели студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“?

Използваме идеята на Марсо, че животът е голям маскарад“, допълни професор Илиев.

На голямата сцена на учебния театър НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ на 24 април ще бъде изиграна постановката „Реката на залеза“.

На 29 април ще бъде представен спектакъла „Дон Жуан“ в НАТФИЗ от 19.30 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна