Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликт Чехия - Русия, САЩ и ЕС с нови климатични амбиции и други теми от седмицата

Протест на екоактивисти във Вашингтон срещу "недостатъчните и закъснели" климатични мерки на Байдън, 22 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наред с новините около пандемията, тази седмица най-широко място в новинарските емисии зае дипломатическия конфликт между Чехия и Русия. Безпрецедентно голям брой руски дипломати - 18 - бяха изгонени от Прага. Аргументът - установена е руска връзка при експлозии в чешка фабрика за боеприпаси преди седем години. Това обяви лично премиерът на Чехия Андрей Бабиш. Според Прага взривът е дело на същите руски агенти, отговорни за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 година.

Русия определи твърденията на чешката страна като абсурдни. В тези действия говорителят на руското външно министерство Мария Захарова видя американска следа. В отговор на действията на Чехия, Русия изгони 20 чешки дипломати, като в мисията в Москва остават само посланикът с няколко служители. Това предизвика нова реакция от страна на Чехия, която даде на Русия срок до края на май да намали общата численост на персонала в своето посолство в Прага от 94 на 24 души, колкото е числеността на чешкото посолство в Москва. В знак на солидарност с Чехия, руски дипломати бяха изгонени от Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Казусът се оказа по-сложен, тъй като официална Прага обяви, че е атакувана стока на български оръжеен търговец, който вероятно е продавал тези оръжия на страни, противопоставящи се на Русия. Дали става дума за Украйна, е въпрос, който остана предмет на медийни интерпретации.

Чешкият външен министър отправи ултиматум към Москва/ЕПА/БГНЕС

По оста Москва-Киев тази седмица донесе известно успокояване, след като струпаните по границата с Украйна руски войски започнаха да се изтеглят от района. Украинският президент Володимир Зеленски приветства това решение, но заяви, че Киев остава бдителен. Зеленски беше поканен от своя руски колега Владимир Путин да посети Москва за разговори по конфликтните въпроси.

Световната здравна организация отчете рекорден седмичен брой новозаразени с коронавируса по света - 5 милиона и 200 хиляди случая. Пета поредна седмица се спира да се увеличава и броят на смъртните случаи, посочи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Появиха се данни за индийски вариант на коронавируса. Самата Индия отчете най-много нови случаи в света за денонощие - близо 315 хиляди, а интензивните отделения на болниците в столицата Делхи са пълни. Тежка остава епидемиологичната обстановка и в Япония, която въведе извънредно положение в няколко от най-населените префектури. Заради ново увеличение на случаите, Турция въведе национален полицейски час - хората имат право да излизат навън само между 10.00 и 17.00 часа, за да купуват храна и лекарства или да посетят лекар.

Други държави пък облекчиха мерките, въведени заради Covid-19. Унгария отвори училищата и детските градини. Белгия отново приема всички пристигащи от други държави от ЕС, но с условието да представят отрицателен PCR тест и да остават 7 дни под карантина. Словакия премахна карантината за влизащи в страната, които са ваксинирани или преболедували Covid-19. Ще се изисква обаче ваксинационен сертификат.

Лидерите на десетки държави, сред които Русия, Китай, Германия, се включиха в тазседмичната видеоконферентна среща по проблемите на климата по инициатива на американския президент Джоузеф Байдън. Символичният домакин обяви новата цел на САЩ - до 2030 година да намалят с повече от 50 процента въглеродния диоксид спрямо ниво им от 2005-та. Страните от ЕС също се обединиха около нова амбициозна цел в опазването на климата - вместо с 40 процента, да намалят вредните емисии с поне с 55 на сто до 2050 година, когато икономиката на ЕС трябва да стане изцяло независима от замърсяващи източници на енергия.

Зелените в Германия, които вече са втора по рейтинг политическа сила, обявиха тази седмица своята номинация за следващ канцлер на изборите за Бундестаг през септември. Техният съпредседател Аналена Бербок е първата жена от тази партия, която е кандидат за поста. И партията на Ангела Меркел най-после успя да утвърди кандидата си за нов федерален канцлер. Християндемократическият съюз и неговият баварски събрат Християнсоциалният съюз постигнаха съгласие това да бъде лидерът на ХДС Армин Лашет, който сега е премиер на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. До последния момент Лашет беше в оспорвана конкуренция с премиера на Бавария Маркус Зьодер, но се наложи като единна кандидатура за канцлер.

Роберт Хабек и Аналена Бербок

Съдебното заключение по едно дело, което миналата година разбуни духовете в САЩ, беше обявено в сряда. Бившият американски полицай Дерек Шовин беше признат за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в град Минеаполис. Флойд почина при задържането, като на любителски кадри се видя как полицаят притиска шията му с коляно в продължение на девет минути, докато Шовин повтаря, че не може да диша. Заключението на съдебните заседатели е, че причина за смъртта на Джордж Флойд са били прекомерните действия на униформения. Самата присъда ще бъде обявена през юни.

След като стана известно съдебното заключение, американското Министерство на правосъдието обяви, че ще проучи дали става дума за утвърден модел на поведение на полицията в Минеаполис и дали са необходими промени по този въпрос.

Полицейска снимка на Дерек Шовин

С престижната европейска награда за човешки права „Вацлав Хавел“ беше отличена Луджайн Хадлул - активистка за правата на жените от Саудитска Арабия. Тя се противопоставя на половата сегрегация и насилието над жени в близкоизточната държава. След повече от две години в арест, миналия декември Хадлул е осъдена на пет години и осем месеца затвор за нарушаване на Закона за противодействие на тероризма. През февруари е пусната от затвора с изпитателен срок.

Обзора на международните новини от седмицата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна