Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Рисковият потенциал в широкия Черноморски регион се запазва

Йордан Божилов
Снимка: БНР

"Рисковият потенциал в широкия Черноморски регион се запазва". Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Той обясни тази своя констатация със съществуващите замразени конфликти в региона, които лесно могат да преминат в гореща фаза, както наскоро стана с конфликт между Армения и Азербайджан. По думите на Божилов това създава предпоставки за увеличаване на рисковете, включително и за България.

Според анализа на българските отбранителни способности до 2032 г. Черно море запазва конфликтния си потенциал, като е "малко вероятно намирането на трайно решение на украинската криза, а Руската федерация ще се стреми да поддържа променения след 2014 г. в нейна полза военностратегически баланс". Същите изводи се съдържат и в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените ни сили: Противопоставянето в Източна Украйна, милитаризацията на незаконно анексирания Крим, замразените конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия са основни дестабилизиращи фактори, се казва там.

Експертът по сигурност коментира, че се наблюдава милитаризация на Кримския полуостров от страна на Русия. Той изказа съмнение в близко бъдеще да има трайно уреждане на отношенията в Черноморския регион:

"За мен е ясно, че Русия няма да се откаже от окупирания Крим и по стратегически, и по военно-политически причини, защото това е една от възможностите ѝ да оперира не само в Черноморския регион, но и в Средиземно море, в Сирия".

Русия започна да изтегля войските си от полуостров Крим, където в четвъртък, изненадващо, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви края на мащабните учения в руския Южен военен окръг. Струпването на войски край границата с Украйна разтревожи Киев, Европа и Америка. Прехвърчаха искри, размениха се санкции, а дали деескалацията в Черноморския регион, част от който е и България, ще е трайна - за момента никой не може да бъде категоричен в преценката си. 

"Това беше целта на НАТО и на ЕС - с политически натиск да се деескалира напрежението и Русия да изтегли от границата с Украйна своите войски. Много е важно как НАТО гарантира сигурността в Черноморския регион, тъй като това е една от зоните му - България, Румъния и Турция са негови членове и НАТО трябва да разработи свои планове. Трябва да има възможност да изпълни ангажиментите по Член 5 от Вашингтонския договор", обясни Божилов.

Той подчерта, че НАТО очаква България, Румъния и Турция да имат водеща проля в изграждането на подхода на Алианса, но засега това не се получава.

България има интерес колкото се може повече натовски войски да бъдат разположени и на територията ѝ, и в съседните ѝ държави, категоричен беше председателят на Софийския форум за сигурност. По думите му разположените контингенти в държавите от източния фланг на НАТО е премерено, за да не провокира ответна реакция от Русия.

Интервюто на Весела Владкова с Йордан Божилов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени