Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50 издателства се представиха на „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново

„Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Най-новата си продукция на книжния пазар представиха във Велико Търново десетки български издателства. Форумът „Фоайе на книгата с автограф“ е първото събитие за тази година в страната, с което започват празниците за четящите хора.

Книжният сектор, както всичко останало, е подвластен на модата и тя се променя. Вълната на читателските предпочитания е на приливи и отливи, казва Стойо Вартоломеев, управител на едно от водещите български издателства у нас:

„Преди 10-15 години докарахме Хорхе Букай, четири пъти е идвал в България, той стана феномен, от никому неизвестен автор той стана един от най-популярните автори. Тази вълна лека-полека премина. След това се появи една лека и не полкова лека еротична вълна, тя по-бързо заглъхва, защото тя периодично се появява на 10-15 години. Най-продаваната наша книга от последните 3 години, не само за издателство, а и за България, беше „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Мейсън. В същото време има Мария Лалева - „Живот в скалите“, една много интересна и провокативна книга. Ивинела Самуилова - „Бабо, разкажи ми спомен“. Има една лека носталгия към българското, към родното и към тази прекъсната връзка с природата. Има една ретро вълна към българската класика и към природата“. 

Близо 50 издателства от цялата страна се представиха във Велико Търново в изложението „Фоайе на книгата с автограф“. Читателските предпочитания са шарени като кориците и съдържанието на книгите:

"Чета и български, и чуждестранни автори, всъщност предпочитам европейските автори, но чета и американски, чета и руска литература. Стига книгата да е интересна и да има какво да ми каже, да ме развълнува, чета всичко“.

„В момента чета биографични книги, за различни и обичам да бъдат всичките истории преплетени с историята. Напоследък толкова много книги съм чела за Втората световна война“.

„Предпочитам да не изпусна да прочета хубава българска книга. Обичам и преводните, четените, но някак си съм начетен с тях. Обичам книгите на новите автори, тези които още не са се наложили“.

„В момента класика предимно, Мороа, нещо, което още н съм чела и така се водя от книга на книга“.

„По-леки романчета – любовни, приключенски, от време на време криминалета. Общо взето всичко обичам да чета“.

Освен изменчивата мода в книгите за възрастните, много се промениха предпочитанията и за детската литература, споделя издателят Стойо Вартоломеев:

„Все по-малък интерес има към традиционните битови приказки и сюжети. Вече навлизат по-модерни сюжети, по-актуални като тема – как хората да общуват помежду си, говоря за илюстровани детски издания с по-малко текст, защото това се налага като тенденция, но с повече графичност. Виждам, че тези десетина детски книги, които сме пуснали на цена 10-12 лева, има голям интерес към тях, защото тематично те съответстват на съвременното настроение“.

Издателите казват, че намаленият ДДС върху книгите от 20 на 9 % им даде глътка въздух и им помогна да се съвземат от стагнацията, породена и от пандемията. Издателят Стойо Вартоломеев обяснява защо читателите не усещат поевтиняване на книгите: 

„Създаде се едно спекулативно усещане, че едва ли не книгите трябва да струват по 5, по 6 или по 8 лева. Тези 10 %, които се появиха като луфт, когато правим коричните цени, те влизат в съотношение с други проценти – например 15 % авторско право, търговска отстъпка от 35 или 40 %. Когато се наслагват всички тези проценти при корична цена, излезе някъде 5-6 пункта, където реално цената може да бъде намалена. Де факто за по-скъпите книги е около 2 лева. Примерно една книга вместо да струва 20 лева може да струва 18 лева. За книгите до 10, 12, 14 лева много е малка разликата“.

Интересната книга винаги е любим спътник. С „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново в страната започват събитията, свързани с книгите и представяне на най-новата продукция на издателствата пред четящата аудитория. След месец е „Алея на книгата“ в София, следва „Пловдив чете“, а след това форумите в Бургас и Варна. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна