Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Цветница в Ловеч и обичая "Кумичене"

3
Цветница в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

В катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч беше отслужена Златоустова Света литургия за Цветница. Бяха раздадени върбови клонки.

Връбница се почита от народа ни като голям църковен празник. Всички ходят на тържествена служба, откъдето се взимат осветени върбови клончета, подчерта уредникът в Ловешкия исторически музей Силвия Вутева. 

"На този ден православната църква припомня тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Според евангелието на Матей и Лука спасителят влиза в свещения град на магаре. Вярващите го посрещат, разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки и го възславят като месия. Най-рано празникът е честван в Йерусалим през 4 век. В различни по форма текстове съвременната църква отбелязва и възпява царската слава на влизащия в свещения град Спасител, но и загатва за неговото бъдеще страдание, смърт и възкресение. В църковното богослужение цветното клонче е и знак - знамение на победата над смъртта и знамение на Възкресението. Затова сутринта на Връбница църковно служителите осветяват върбови клончета, които отнасят по домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазваща и продуцираща сила".

Цветница в Ловеч                                        Снимка: Пламен Христов

В Ловеч се празнува така, както е отбелязван празника и през 18-ти век.

Самодейци и танцьори от народното читалище "Бяла Анаста" изпълниха ритуала "По вода", който включва обичая "Кумичене", известен и познат още от древността.

Паулина Иванова беше избрана за кумичка в обичая „Кумичене“                  Снимка: Пламен Христов

"Обичаят "Кумичене" е от Северняшката фолклорна област. В Ловеч се празнува много специфично. Поверието е, че момите ставали рано сутрин, намесвали обреден хляб, който се нарича кукла. От най-близката върба отрязват три върбови клонки. Едното венче слагат на главата си, другото венче седи на вратата на къщата, а третото венче заедно с хляба се пуска на течаща вода - река предимно. Чието венче е първо, момичето се обявява за кумичка на празника", обясни в предаването "Рано в неделя" Кристиян Костов, председател на Читалище "Бяла Анаста", хореограф на представлението в Ловеч.

Цветница в Ловеч                    Снимка: Пламен Христов

18-годишната Паулина Иванова стана кумичка, след като нейното вечне изплува първо в река Осъм.

Цветница в Ловеч                    Снимка: Пламен Христов

За да се ограничи разпространението на коронавируса в Ловеч не е позволено да се разполагат сергии на занаятчии.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени