Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Социалната трапезария към храма „света Параскева Петка“ в Троян навърши 5 години

Снимка: БГНЕС

Трапезарията за социално слаби хора към църквата „света Параскева Петка“ в Троян навърши пет години.

Тя предоставя топла храна на крайно нуждаещи се, която се приготвя от доброволци, а продуктите се осигуряват с дарителски средства.

Трапезарията беше отворена на Цветница, преди пет години. Беше създадена от три момичета от Троян, тогава ученички в ловешката езикова гимназия.

В момента за кухнята се грижи Ваня Божкова.

„Чувствам удовлетворение, че правя добро за някой. Трябва християнинът да знае, че когато идва на църква и моли Бог за нещо и казва: „Господи помилуй!“ и самият той трябва да притежава и готовност и решимост да бъде милостив. Да ангажираш част от личното си време да помогнеш на някой, който има нужда от това и го получава.“

Трапезарията осигурява храна на 25 нуждаещи се троянци.

„Безработен съм. Предоволни сме. От три години съм тук", сподели един от тях за БНР.

"На 80 години съм, безкрайно съм доволна, приготвят всичко", допълни друга. 

"На 39 години съм, не мога да работя и тук съм вече три години и половина. Намират се добри хора. Да са живи и здрави и дълги години още да ни посрещат“, каза нуждаещ се.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.