Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За конниците на Апокалипсиса

Снимка: sbhart.com

В галерията на Съюза на българските художници на Шипка 6 се представя новата самостоятелна изложба на проф. Любомир Каралеев, с посвещение „Конници. Откровението на Йоан“. Работена дълго време, отправна точка за изложбата „Конници“ е текст от книгата Откровение на Йоан, написана в края на 1 век, последната книга от Новия завет.

Разказът в експозицията е за четирима конници на Апокалипсиса, с който Любомир Каралеев свързва с времето днес, със събитията, които преживява човечеството сега.

Експозицията е разработена в два основни цикъла: „Конници“ и „Война на конете“, в единия вариант цветни, арки, плътни, предимно върху дървена плоскост, другите – черно-бели, също плътни рисунки.

Изложбата е съпроводена и с подробен текст от самия художник, в който разказва за стимула си да създаде тези творби, да свърже живота на Четиримата конници с нашите съдби и терзания.

„Стремях се – казва Каралеев, да предам ритуалност в движението на коня и ездача. Да бъде наситено с драматизъм, но същевременно въздействието да е монументално и извън времето“.

Чуйте как Любомир Каралеев представя нещата си в изложбата „Конници“ в „Артефир“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна