Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 април ще може да се наблюдава първото за годината суперлуние

Супер Луна, наблюдавана в Сараево на 9 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 27 април ще може да се наблюдава първото за годината суперлуние в 6 часа и 31 минути. Това каза за БНР Пенчо Маркишки, технически сътрудник от Катедра "Астрономия" във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Астрономите го наричат понякога перигей на Сизигия в системата Земя-Луна-Слънце. Това е, когато имаме близки във времето пълнолуние и лунен перигей. Перигей - това е моментът, когато Луната обикаляйки по своята орбита около земята се приближава най-много до нас. Това става веднъж на всеки месец“, допълни Пенчо Маркишки в предаването "Нощен хоризонт".

Когато максималното приближаване на Луната до Земята съвпада, или е близко - с разлика от няколко часа, до пълнолунието, казваме, че имаме суперлуние или супер Луна, поясни той.

Перигеят на Луната ще бъде в 18.25 минути на 27 април.

„Това означава, че на 27 април, както в последните часове на нощта срещу 27 април, така и на 27 вечерта ще можем да наблюдаваме луната с повишена яркост и с малко по-голям диаметър, за съжаление само със 7% по-голям периметър, което е много спорно доколко визуално може да се различи, тъй като човешкото око може да оцени разлики в яркостта и в размерите на един обект само, ако има с какво да ги сравнява", каза Пенчо Маркишки.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна