Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическото време става все по-важно в живота на хората

Доц. д-р Росица Митева от Института по астрономия в БАН
Снимка: Личен архив

„Със сигурност значението на космическото време за технологичния и космическия ни живот ще става все по-важно“, каза в „Хоризонт до обед“ доц. д-р Росица Митева от Института по астрономия в БАН.

Тя обаче посочи, че прогнозата за скоростта на слънчевите ветрове няма скоро да стане част от редовната прогноза за времето.

Доц. Митева припомни, че терминът космическо време се използва от 1959 г. Но по-активно от 70-те години на миналия век заради развитието на спътниците и научните наблюдения.

В България космическо време вече се преподава в специалността „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийския университет. Обаче в момента се изгражда и нова магистърска степен, където една от тематиките ще бъде космическото време.

Доц. д-р Росица Митева посочи, че тази програма ще се разработва със съдействието на Европейската космическа агенция.

„Необходимо е общо усилие България да бъде част от новата космическа надпревара. Затова обучението е първата стъпка. Втората цел на програмата е да направи връзката с бизнеса и да мотивира млади учени да правят компании в тази сфера. И в момента в страната ни има такива компании. Но освен обучение и частни инициативи, е време страната ни да помисли и за членство в Европейската космическа агенция", смята още ученият.

Космическата надпревара в последните месеци води до изпращането на апарати до Луната, до Марс и в орбита около Земята. Дори и от по-малки държави. Големите пък – като Китай и Русия, започват да говорят за собствени орбитални станции, тъй като Международната космическа станция е почти в края на експлоатационния си период. Дейности, за които и които могат да бъдат в полза на по-задълбоченото изследване на времето в Космоса.

Доц. д-р Росица Митева каза още, че е малко рано да си говорим дали в бъдеще специалността космическо време ще е част от знанията ни за тераформиране на нови планети (за сега Марс). Но обясни, че знанието за него ще става все по-важно за хората дори и тук на Земята.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени