Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Георгиева: Всеки лев, вложен в саниране, е инвестиция в гражданите

Става дума за зелени решения, които не просто „опаковат“ сградите, а ги правят по-независими енергийно, коментира председателят на НСОРБ

Силвия Георгиева
Снимка: НСОРБ

Заслугата да има програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и на публичните сгради в Плана за възстановяване и устойчивост до голяма степен е на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Това заяви пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Още от 2019 година представители на сдружението водят разговори на всички възможни нива, за да убедят централното правителство, че има смисъл от тази програма, защото нейният ефект е безспорен и се вижда от гражданите, коментира Силвия Георгиева в предаването „Преди всички“, след като премиерът призова общините да вземат становище, в противен случай той ще извади санирането от Плана.

2022 сгради са обновени в рамките на приключилия първи етап от програмата за саниране. Вече има регистрирани още 3500 сдружения на собственици, обясни Георгиева, според която това е „най-голямото доказателство, че има нужда от обновяване на домовете“. По думите й тези хора вече очакват програмата да заработи.

Снимка: БГНЕС

Планът за възобновяване дава възможност за обновяването на българските домове, защото това е една от основните посоки на ЕК, подчерта още Силвия Георгиева. Не бива да позволяваме в нашето обществено пространство нарицателно да става стиропорът, категорична е тя.

Според Георгиева има много по-широк обхват от самото „опаковане“ на сградите и става дума за зелени решения, които не просто „опаковат“ сградите, а ги правят по-независими енергийно.

За общините всеки лев, вложен в тази политика, е инвестиция в хората и гражданите. Те наистина се вълнуват от тези средства. За нас е важно колкото може по-широко достъпна да бъде тази програма през Плана за възстановяване“, посочи Георгиева.

В Плана за възстановяване е включена и дигитализация на общинските архиви в машинно четим формат, съобщи още тя. „Това са архиви от 1 януари 1890 година, които ние пазим в нашите администрации в хартиен формат.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна