Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за пристанищните съоръжения – модерен, еко и новаторски за България

Нови модерни пристанищни съоръжения за ограничаване на замърсяванията по море и река ще бъдат въведени в експлоатация в българските пристанища за обществен транспорт. Те ще се използват за приемане на отпадъци от експлоатацията на кораби и реагиране при аварийни замърсявания в акваториите. Проектът се финансира с европейски средства чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Общата стойност е близо 16 млн. лева. 

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци от експлоатацията на кораби и остатъци от товари, както и на високоспециализирани  съоръжения за превенция и реагиране при аварийни замърсявания на морската и речната среда у нас. Сред тях са бонови заграждения, скимъри за събиране на различни видове нефтопродукти и масла, колектори за събиране на твърди отпадъци. Това стана ясно на откриващото събитие по проект „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие. Част от съоръженията вече са доставени, каза генeралният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов.

„Те са част от едно оборудване, като вече е доставена най-атрактивната част – катерите. Така че ще имаме едни от най-съвременните съоръжения, които са за борба с разливите“  

С реализирането на проекта се допринася за привеждане на българските пристанища към изискванията на ЕС за опазване на морската и речната среда от изхвърляния на отпадъци. Инициативата е в синхрон с Плана за действие на ЕС за кръгова икономика, а също и с международните конвенции и стандарти за намаляване на вредното въздействие от корабоплаването. 85% от стойността на проекта е с принос на евросъюза, останалите са  национално съфинансиране и собствени средства. Галина Василева - ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ посочва:

„Внедряването на тези съоръжения за отпадъци от корабите ще доведе до подобряване на околната среда както в Черноморския регион, така и в региона на река Дунав. Те са съобразени с актуалните световни стандарти"

Предвижда се да бъдат изградени пет площадки за стационарни приемни съоръжения - по една във Варна и Бургас и  три в дунавските пристанища. С проекта ще бъде надградена съществуващата система с допълнителни приемни съоръжения. Те са пригодени за приемане на отпадъци на по-малък тип кораби, разясни Естислав Площаков, ръководител на проекта и директор на Дирекция „Стратегическо развитие, пристанищни услуги и екология“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“

„Доставката на тези съоръжения е част от една система, която ние ще въведем, включваща осигуряване на приемни съоръжения - стационарни и мобилни, въвеждане на система на индиректни такси за отпадъци, която да стимулира предаването на отпадъци от кораби“  

Новата информационна система, която се изгражда в рамките на проекта, ще даде възможност за подобряване на контрола и взаимодействието между различните участници по веригата при предаването на отпадъци от корабите, както и констатиране и отстраняване на аварийни замърсявания на море и река. 

Повече чуйте в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна