Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студеното време нанесе поражения на част от кайсиевите дръвчета в Силистренско

Снимка: Иван Недев

Студовете през март и слана през април попариха голяма част от ранните сортове кайсии в Силистренско, съобщават земеделски стопани от региона.

На места са засегнати и по-късни сортове от плодните дръвчета, но в много по-малка степен.

Производители от региона съобщават за поражения от 30 до 70 процента.

Щети има и в градината на фамилията Недеви в тутраканското село Сяново. Най-младият в семейството Иван Недев  учи за агроном и следи ежедневно състоянието на над 300 дка с кайсиеви насаждения. Според него любопитното е, че се очаква сланата да е оказала ползотворно влияние върху техните дръвчета.

При среднокъсните и късните кайсии, сред които сортовете Мъркулеще и Киото, поражения няма. По думите на младия агроном ще се наложи ръчно да разреждат, тъй като са натоварени с доста плод на този етап.

Попарени са и дръвчетата в градината на Даниел Станчев от ситовското село Искра, но добрата новина е, че и там сланата не е засегнала останалите сортове. Но с това не свършват опасностите за бъдещата реколта.

Иван Недев

От години за земеделските стопани е проблем това, че застрахователните полици покриват унищожаването на реколтата и направените разходи по ограничаване на вредите от природните катаклизми единствено за периода от 20 април до 1 октомври. 

"Загубите към днешна дата причинени от ниските температури и сланите не очакваме да ни бъдат признати", сподели Иван Недев.

Близо 20 000 дка са насажденията с кайсии в Силистренска област. В целия регион през миналата година беше отчетена слаба реколта.

Утехата е, че на този етап са попарени само ранните кайсии. И битува усещането, че ако нещо друго не се случи, кайсии ще има.

Няма поражения при прасковите, сините сливи, ябълките и черешите, тъй като още не са в масов цъфтеж.

Репортажа на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна