Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Жарта" напомня, че русенската опера чака възстановяването си

Мартин Попов,Евгения Явашева и Асен Николов,от ляво на дясно

На 6 юли миналата година в сградата на Операта в Русе избухна пожар, който унищожи почти напълно покрива, сцената, салона, оркестрината, декорите и голяма част от фоайето.

За ремонта й са нужни милиони, но сега, когато все още всичко е в руини, група артисти показват на обществеността, че изкуството е феникс и може да възкръсне от жаравата. Те го постигат с проекта "Жарта“, като правят снимки на артисти в изгорели костюми:

"За да се обърне внимание на проблема, обществеността да помисли за това, което се е случило", каза в "Хоризонт до обед"  актрисата от театъра Евгения Явашева, инициатор на идеята за снимките в изгорялата Опера.

Така творците от Сдружението за изкуство и култура "Блок 14" превръщат този пожар в красота.

Тримата автори на проекта "Жарта" - Евгения Явашева, Асен Николов и Мартин Попов работят напълно безплатно.

Нито един сценичен костюм не е пострадал по време на пожара, а на снимките артистите са със специално обработени дрехи, вече бракувани поради други причини. Сред десетките творци, снимани в проекта, е сопраното Владислава Гарвалова. Кадърът е запечатал изпълнението им с бас-баритона Владимир Маринов на откъс от "Тоска". Не с бляскави костюми, а с прогорели, на фона на руините.

Фотографската изложба е подредена на площада пред Съдебната палата в Русе и е достъпна за всички. А по-важна е идеята - да се подкрепи Операта, чийто ремонт вероятно ще продължи години, но пък изкуството е вечно.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна