Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силни печалби и приходи на Apple в началото на годината

Apple Inc представи в сряда далеч по-силни от очакванията на Уолстрийт данни за печалбите и проходите през първите три месеца на годината,  тъй като клиентите продължиха да осъвременяват своите смартфони до 5G iPhone и закупиха нови модели на компютрите Mac с проектирани от Apple процесорни чипове.

В същото време технологичният гигант обяви обратно изкупуване на свои акции за 90 милиарда долара.

Приходите на Apple за периода януари - март нараснаха спрямо година по-рано с 54% до 89,6 млрд. долара, докато осредните очаквания на Уолстрийт бяха за приходи в размер на 77,4 млрд. долара.

Според компанията международните ѝ продажби са формирали 67% от общите приходи през първите три месеца на годината.

Нетната печалба на технологичния гигант пък скочи със 110% до 23,6 млрд. долара, или по $1,40 за акция при прогноза за $0,99 за една акция, докато оперативните приходи възлязоха на 27,5 млрд. долара, нарастват със 114% на годишна база.

Продажбите на смартфоните на компанията - iPhone са нараснали с цели 65,5% през последното тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 47,9 млрд. долара, надвишавайки средната прогноза на Уолстрийт за 41,4 млрд. долара, докато продажбите на компютрите и лаптопите Mac бяха с около една трета по-големи от очакванията, достигайки 9,1 млрд. долара при очаквания за 6,8 млрд. долара.

"Това тримесечие отразява както трайните начини, по които нашите продукти са помогнали на нашите потребители да посрещнат този момент от собствения си живот, така и оптимизма, който потребителите изглежда изпитват за по-добри дни за всички нас“, коментира главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

"Мисля, че САЩ ще бъдат много силни. Разбира се, всички индикатори, които виждам, би трябвало да бъдат много позитивни за американската икономика", посочи Кук в интервю за Ройтерс.

Силните финансови резултатите са факт в разгара на глобалния недостиг на полупроводникови компоненти, който недостиг навреди на американските производители на автомобили, но изглежда, че остави невредим основния купувач на чипове, какъвто се явява Apple, с оглед на експертните познания на технологичния гигант по отношение на веригата за доставки.

"Нямаше съществен проблем за нашите финансови резултати в резултат на нарушени доставки", посочи Тим Кук.

Акциите  на Apple поскъпват с 3% към 138 долар за една акция на извънборсовата търговия на Уолстрийт след много силните финансови резултати за първото тримесечие на 2021 г.

Графика на акциите на Apple /долар


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.