Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийните реакции относно връчването на третия мандат

Десислава Атанасова
Снимка: Ани Петрова

След като стана ясно, че президентът Румен Радев ще даде третия мандат за съставяне на правитеслтвто на БСП, ГЕРБ призоваха левицата веднага да върнат мандата, тъй като са неспособни да получат подкрепа за формиране на кабинет.

„Няма смисъл мандатът да се бави“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Трябва да се върне според нас по най-бързия начин, за да се разпусне НС и да се обяви дата за предсрочни избори. В противен случай всеки ден в НС е възможно да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти“.

Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" е на мнение, че БСП трябва да се опита да състави кабинет.

„Ако стават за работа, не ме интересува дали са партийни активисти, или са граждани без партийна принадлежност. Но за мен е водещо те да стават, защото ми омръзна някой да идва, да си прави една картичка биография някъде в някое министерство или някъде в някой парламент и изведнъж да става политическа фигура, който ставал да ръководи всичко. Имаше една такава министърка, на половината министерства е била министър. Ако я питате от какво разбира, не знам дали разбира и от половин министерство, няма значение. Що се отнася до реалните шансове да бъде подкрепено правителство на БСП, мисля, че отговорът в залата ще ви даде възможност да си отговорите на още много въпроси, които витаеха по време на предизборната кампания , а и след нея“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в следващите дни ще стане ясно как ще реагира парламентарната група. Той уточни, че ДПС няма да подкрепи партии, които са загубили изборите, но все пак призова левицата да проведе разговори с останалите партии

„Ние от ДПС изразихме нашата позиция и начина на разчитане на изборните резултати, а именно, че българските избиратели на 4 април избраха промяната. Освен това, ние имахме възможност и да заявим нашата позиция, че партиите, които загубиха изборите, говоря за ГЕРБ и БСП, ние няма да ги подкрепим, ако те предложат кабинет“.

Христо Иванов от "Демократична България" е категоричен, че БСП няма да получи подкрепата им:

„Ние не можем да подкрепим трети мандат, не виждам, честно казано, той как би бил подкрепен на база на програма, защото БСП, аз не виждам за момента да имат ясна програма, която да би могла да реши проблемите, които поставят българските граждани, и от тази гледна точка мисля, че става неизбежно отиването на избори. Впрочем, аз го предсказах още в нощта на изборите като казах, че този парламент може да издими като мокър фас. Мисля, че наблюдаваме , че това се случва. Виждам в зала, че всъщност се прави кампания много повече, отколкото законодателство, така че това е положението“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени