Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на Moderna може да остане стабилна за 3 месеца при нормални хладилни температури

Снимка: Министерство на здравеопазването

Moderna обяви в четвъртък, че нейната ваксина срещу Covid-19 може да остане стабилна при нормални хладилни температури в продължение на три месеца, както компанията се позова на най-нови данни, съобщава CNBC.

Според досегашните насоки на Агенцията за храните и лекарствата на САЩ (FDA) иРНК ваксината на Moderna е одобрена да се съхранява в хладилник при температури между 2 и 8 градуса по Целзий (36 и 46 градуса по Фаренхайт) за период до 30 дни и до седем месеца при минус 20 градуса по Целзий (-4 по Фаренхайт).

Moderna обаче заяви, че сега разполага с данни, които биха позволили тримесечен хладилен срок на годност на ваксината.

Ако бъде одобрена от Администрацията по храните и лекарствата, новата температура на съхранение може "да улесни по-лесното разпространение до лекарските кабинети и друга по-малка среда", посочват от компанията.

Moderna също така заяви, че работи върху нови формулировки на своята ваксина, които биха могли да удължат срока ѝ на годност още повече.

Тази ваксина е една от трите разрешени за употреба в САЩ и една от четирите разрешени в ЕС.

Ваксината на Pfizer/BioNTech може да се съхранява в обикновен хладилник до пет дни, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ. Ваксината на Johnson & Johnson пък може да се съхранява в обикновен хладилник до три месеца.

Актуализацията на информацията от страна на Moderna идва седмици, след като FDA обяви, че е разрешила на компанията да ускори производството на своята ваксина, като й позволи да пълни един флакон с до 15 дози. Преди това беше разрешено пълнене на един флакон с до 10 дози, достатъчни за имунизация на петима души, тъй като ваксината изисква поставянето на две дози, дадени с интервал от един месец.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна