Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Огнян Атанасов: Логично се стигна до отлагане на техническата паспортизация на сградите

Снимка: Община Силистра

"Хората не бяха добре информирани за техническата паспортизация на сградите и логично се стигна до отлагането". Това мнение изрази пред БНР инж. Огнян Атанасов, зам.-председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Срокът за изготвяне на техническите паспорти на сградите се удължава с 2 години - до края на 2024-та, според проект за изменение в наредбата на Министерството на регионалното развитие, предложен за обществено обсъждане до края на май. Крайният срок за изготвяне на техническите паспорти на старите, строени преди повече от 15 години, сгради беше отлаган няколко пъти досега.

По думите на инж. Атанасов трябва да бъде съставен регистър, който да обработи информацията от паспортите на сградите, за да бъде тя полезна:

"Тези данни ще се използват за това да се види колко сгради имат нужда от конструктивно укрепване и колко имат нужда от енергийно обновяване. На базата на тази информация държавата ще може да си състави планове и да търси необходимите финансови обезпечения, за да се случат".

Според него е много важно държавата да даде пример и всички публични сгради - държавни и общински - да бъдат паспортизирани. Той беше категоричен, че трябва да бъде проведена информационна кампания, за да бъдат запознати гражданите с техническата паспортизация на сградите.

В предаването "Преди всички" инж. Огнян Атанасов коментира и Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в Европейската комисия, като уточни, че подкрепя предвиденото в него във връзка с обновяването на сградите

"Приветствам внасянето на Плана. Трябва да бъдат внимателно изяснени критериите, по които да бъдат обновени сградите. Трябва да се следва интегрираният подход - както външните елементи, т.е. изолацията и дограмата, така и за техническите инсталации вътре в сградите".

Интервюто на Таня Милушева с инж. Огнян Атанасов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна