Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Индивидуалната нужда от вяра става все по-осезаема

Снимка: БГНЕС

Случващото се в храма е отражение на случващото се в колективния разум на вярващите, в индивидуалното преклонение пред чудото на разпятието и последващото възкресение. Църквата окуражава вярващите да извършват актове, които са проява на благочестие и продължение на молитвата“. Това каза пред БНР на Разпети петък Пламен Сивов от сайта pravoslavie.bg. 

И поясни, че християнството е повече от това да се опитаме да подкупим Бог с някакви актове, за да получим това, което смятаме, че ни е необходимо. 

„Човешката природа е неизменна. Всеки от нас има възможност, упражнявайки свободната си воля и с Божията помощ, да се направи съпричастен към тази вяра. Доколко ще успеем, зависи от усилията ни и от Божията помощ. С отпадането на културите от християнството индивидуалната нужда от вяра става все по-осезаема. Проявява се в усещане за загуба на смисъл, за безпътица, което поразява обществата“.  

В предаването „Хоризонт за вас“ Сивов допълни: 

Смъртта на Христос на кръста е есенцията на нашето разбиране за смъртта. И то скандална есенция. Скандалността на смъртта, нейната драматичност, е нещо, което трябва да осъзнаваме в контекста на собствения си живот. Да осъзнаваме, че не сме вечни и че въпреки всичко, има спасение“. 

Интервюто с Пламен Сивов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна