Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ограничават пътуванията от Индия заради бума на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Съединените щати ще ограничат от 4-ти май пътуванията от Индия заради мащабното разпространение на коронавирус в азиатската страна, обяви администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от Ройтерс. Мярката ще се прилага по съвет на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, обясни говорителят на Белия дом Джен Саки. Причината е огромният брой случаи на заразени, както и множеството нови щамове на вируса в Индия.

Над 40 страни са обещали да изпратят медицинска помощ на Индия, където в петък имаше нов рекорд на нови случаи - 385 хиляди, а починалите бяха 3500, припомня Франс прес.

Световната здравна организация обяви, че е включила ваксината на "Модерна" в списъка с препарати, които да бъдат използвани при спешни случаи. Това е петата ваксина, която получава подобно одобрение от СЗО. Другите одобрени препарати са тези на "Пфайзер" и "Бионтех", "АстраЗенека", "Янсен" и на Института за серум в Индия. Включването в списъка цели да улесни страните в процеса им по оценка и разрешаване на имунизационни препарати. Ваксината също участва в схемата за споделяне на ваксини "Ковакс" и може да бъде разпространявана в по-бедни държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна