Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП върна мандата, избори на 11 юли

| обновено на 05.05.21 в 18:09
Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи днес третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, но лидерката на левицата Корнелия Нинова го върна, като заяви:

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората - да подготви Плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не бе поета. Новите политическите субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“.

„Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви на свой ред държавният глава.

Президентът обясни, защо няма да разпусне НС още този петък:

"Това означава, че отиваме на избори до 2 месеца - 4 юли. Може ли да се справи новата ЦИК с хронограмата? Не може! Вече сме изтървали сроковете. Най-ранната възможна дата на разпускане на парламента е 11 май, за да може на 11 юли да хванем изборите като начало на пълноценен цикъл."

Държавният глава предупреди, че след изборите България може да изпадне в конституционна криза, ако партиите пак не успеят да съставят кабинет.

„Затова използвам нашата среща да призова всички политически партии и коалиции да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и с бедността“.

„България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори, стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза…Призовавам всички партии да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на същия дневен ред на България – възстановяване на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността“, коментира Радев.

На 11 май той ще издаде указа за назначаване на новата Централна избирателна комисия след днешните консултации.

За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-ия парламент не успяха да сформират кабинет.
След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов  - "Има такъв народ" -  получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.  
Така след 3-те неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна