Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици

| обновено на 05.05.21 в 14:42
Снимка: Здравка Маслянкова

Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците, външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас, посочи образователният министър в оставка Красимир Вълчев:

„Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение - това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности“.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от четвърти, седми, десети и дванадесети клас. Няма тематично изоставане от предходни години, заяви просветният министър:

„Има предпоставки да бъде проведено при спазването на всички епидемични условия. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове“.

В ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново министър Красимир Вълчев откри изследователски комплекс по математика и природни науки. В плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за изграждане на STEM центрове в 2000 училища.

В изследователския център е създадена и нова лаборатория по роботика, а иновативната задача, възложена от образователния министър на ПМГ и Техническия университет в София, е да се разработят нови образователни и тематични направления над задължителните дисциплини и Природо-математическата гимназия във Велико Търново да стане център за дигитални иновации и реализация на младите хора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!