Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшето училище за летци в Долна Митрополия - инкубатор за лидери

Снимка: БГНЕС

Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия посреща днешния празник с поредица от успехи за краткото време от неговото възстановяване през 2020 година. Това е единственото висше училище, в което се подготвят летци, инженери и други специалисти за бойната авиация на Българската армия.

Висшето училище е сред малкото, успяващи да създадат конкуренция за набирането на курсанти, казва заместник-ректорът полк. доц. Асен Маринов в интервю за БНР.

Миналата година, въпреки ограничителните мерки, свързани с пандемията и кампания само в социалните мрежи, в училището са кандидатствали по трима души за едно място. Тази година две-трети от местата за курсанти са запълнени още на първия, ранен прием.

Разкрити са две нови катедри – „Авиационен мениджмънт“ и „Техническа експлоатация на летателните апарати“.

Авиацията е среда за силни личности. Училището трябва да се превърне в инкубатор за лидери“, коментира полк. доц. Асен Маринов. „При нас теорията върви ръка за ръка с практиката.“

Курсантите ежедневно са до самолетите, а това дава друг вид подготовка, подчертава Маринов.

„В момента сме пред сертифициране на одобрена организация за обучение, в която ще се обучават пилотите за цивилната авиация.“

„Обучението за F-16 ще премине в Щатите, след което тези офицери, които се върнат, ще обучат останалия състав“, пояснява още Асен Маринов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!