Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: До този момент около 200 милиона ваксини са разпределени в ЕС

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова държавите, които произвеждат ваксини срещу Covid-19, да премахнат забраната върху техния износ и да избягват действия, които могат да  доведат до нарушение на доставките им. В реч пред Европейския университетски институт във Флоренция по повод 10-тата юбилейна конференция за състоянието на Съюза тя заяви, че ваксинационната кампания в ЕС набира скорост:

"До този момент около 200 милиона ваксини са разпределени в ЕС. Това е достатъчно за имунизирането на повече от половината от възрастното население поне веднъж. Нито Русия, нито Китай са се доближили до това до сега. В момента, в който говоря, се ваксинират 30 европейци всяка секунда. Това означава, че от началото на речта ми, над 12 хиляди европейци са имунизирани".

Фон дер Лайен изрази готовност да обсъди как предложението на Съединените щати за премахване на защитата на интелектуалната собственост върху ваксините срещу Covid-19 може да помогне за решаването на кризата с пандемията. 

Тя изрази задоволство от намерението на американския президент Джо Байдън да върне Съединените щати в споразумението за климата и отправи призив към страната да се присъедини към ЕС за създаването на силен трансатлантически съюз за създаването на климатичен неутралитет до 2050 година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!