Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС започна заседанието си със скандал и обвинения в зависимости между депутатите

| обновено на 07.05.21 в 10:39
Снимка: БГНЕС

Със скандал започна работата в пленарната зала на Народното събрание тази сутрин. „Депутатите от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП настояха в дневния ред да бъде включена точката за преизчисление на пенсиите и създаване на временната комисия за действията властите относно незаконни строежи и обекти на територията на бургаския парк „Росенец“.

С лични обвинения в зависимости депутатите започнаха дебатите за дневния ред на последното редовно заседание на 45-ото Народно събрание.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ настоя:

„Знам, че има парламентарни групи, които страшно много се притесняват от това да минат през този лакмус как ще гласуват за създаването на такава комисия. Виждам, че и групата на ГЕРБ се вълнува много. Вие също, господа и дами, имате предложения за такава комисия. Хайде сега малко по-смело! Моля ви, г-жо председател, не изхвърляйте от дневния ред комисията за „Росенец“, това е особено важно“. 

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че промени в дневния ред не могат да се правят:

„Каквото остане от дневния ред от сряда, то приключва в сряда и не преминава към следващия дневен ред“.

От ДПС подкрепят създаването на комисията, каза Йордан Цонев:

„ДПС ще гласува „за“ и иска комисия „Росенец“. Иска комисия „Росенец“ и имаме воля за комисия „Росенец“. Имаме воля и за другите социални закони, но не през главата на правилника и законите и Конституцията. Ако ще правим нещо, ще го правим както  повелява правилникът, законите Конституцията“. 

Депутатите от БСП окупираха трибуната на парламента, а Иван Ченчев призова председателят на парламента Ива Митева да напусне заседанието. От ДПС обвиниха социалистите, че искат да провалят днешния пленарен ден.

Христо Иванов от „Демократична България“ поиска почивка и провеждане на Председателски съвет. След заседанието на съвета стана ясно, че предложението за преизчисляване на пенсиите няма да бъде гласувано окончателно от настоящия парламент. От левицата изразиха надежда преизчисляването да бъде гласувано от следващото Народно събрание. Кристиян Вигенин обяви от трибуната на НС, че очакванията на пенсионерите няма да бъдат изпълнени, но  БСП ще се съгласи с дневния ред на парламента.

Малко по-рано от БСП призоваха министрите в оставка от целия Министерски съвет да бъдат изслушани в парламента и да се проведе парламентарен контрол. 

За днес са предвидени и заседания на парламентарни комисии. В рамките на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление трябва да продължи изслушването на бизнесмена Светослав ИлчовскиПреди два дни зърнопроизводителят отправи обвинения в рекет на най-високо ниво, включително към премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова. Аврамова твърди, че не познава Илчовски, а Борисов определи обвиненията му като „подгрети стари манджи“. По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители относно изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу.

За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с  изпълнението на бюджета към 30 април. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна