Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вигенин: Надявам се преизчисляването на пенсиите да бъде одобрено от следващото НС

Кристиян Вигенин прави изказване от трибуната на Народното събрание- 7 май 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Одобреното от Народното събрание на първо четене преизчисляване на всички пенсии няма да бъде гласувано окончателно от настоящия парламент. Причината са процедурни пречки.

След едночасово заседание Председателският съвет на НС не постигна съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четене с аргумента, че правилникът не позволява да бъде нарушаван приетият за днес дневен ред.

 Аргументите за това са липса на техническо време и отрицателни становища от ключовите министерства, обяви заместник-председателят на НС Татяна Дончева: 
"И е по-разумно това да се мисли с дата 1 януари следващата година, когато преди това ще се приемат бюджетът на НОИ и държавния бюджет".

Депутатът от левицата Кристиян Вигенин обяви от трибуната на НС, че очакванията на пенсионерите няма да бъдат изпълнени, но  БСП ще се съгласи с дневния ред на парламента. Вигенин обоснова решението:

"Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, но също така е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред и да не дадем отново оправдание и възможност заседанието да бъде прекратено, ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано вчера. Очакванията няма да бъдат изпълнени и остава да се надяваме, че в следващия парламент ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз в прилагане на тези промени - в началото на следващия парламент".

Междувременно заради отхвърленото предложение за преизчисляване на пенсиите на протест пред Народното събрание се събраха възрастни хора от различни пенсионерски организации. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.