Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се включват в инициативата Christchurch Call to Action

Джен Саки
Снимка: rt.com

Съединените щати ще се включат в международна инициатива за борба с екстремизма онлайн. Според Джен Саки - прессекретарят на Белия дом действия срещу използването на интернет от терористи за радикализация са „значителен приоритет“ за страната.

За администрацията на президента Джо Байдън включването на САЩ в инициативата е в подкрепа на идеята за колективни действия срещу радикализацията и наемането на бойци от терористи в Интернет. Става дума за създадената от Нова Зеландия и Франция инициатива Christchurch Call to Action, която е с участие на световни правителства и технологични компании, работещи срещу екстремизма онлайн.

Работата по нея започна, след като нападател с крайнодесни убеждения отне живота на 51 души, откривайки огън в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия през 2019-а. 

България е част от инициативата от септември 2019-та. 

Администрацията на президента Доналд Тръмп отказа да участва от опасения за нарушаване свободата на изразяване. Сега в своето съобщение Саки при поемане на ангажимента повдигна отново темата, като каза:

„Съединените щати няма да предприемат стъпки, които да нарушават свободата на изразяване“ и няма „да нарушават благоразумни очаквания за лична неприкосновеност.“

В съобщението също се посочва, че Америка планира следващата седмица да участва във виртуална среща на върха посветена на инициативата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна