Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Александра Никова
Снимка: личен архив

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години.Александра Никова с новородената Александра

Казва, че е благословена, след като непозната жена подава новородено бебе в ръцете й. Това се случва на 12 октомври 2004-та година. На дежурство във вестник „Нощен труд“ получава сигнал, че жена ражда в дома си. Пристигат на адреса и заварват родилката с лекаря и медицинската сестра от Бърза помощ пред блока, в който живее семейството. Медицинската сестра ѝ подава бебето, защото лекарят има нужда от нея, за да помогне на родилката, която загубва съзнание. Мигове по-късно Александра Никова осъзнава, каква отговорност е да държи новият живот в ръцете си. За нея това е много вълнуваща история, която не се случва всеки ден. Не вярва в случайността, вярва, че Бог я е изпратил при новороденото бебе преди 16 години:

"Беше много вълнуващо, после осъзнах колко е отговорно и че може би има съдба или Господ така е решил да ми връчи някой живот в ръцете. След три дни разбрах, че бебето е кръстено Александра, каза ми го лекарят от Бърза помощ, каза ми, че бебето е кръстено на мен - Александра", каза за БНР Александра Никова.

Александра Никова, Александра    Снимка: БНР

След 16 години Александра Никова се среща с момичето, което носи нейното име. 

"Много се радвам, че се срещнахме", каза 16-годишната Александра, която има и двама по-големи братя.

Родителите поканили Александра Никова на кръщенето на Александра:

"Ние тогава поддържахме контакти с нея. Тя беше оставила телефонен номер и ние поддържахме контакти с нея", каза майката Румяна.

Румяна, Александра, Александра Никова

Александра Никова е завършила Националната спортна академия, след което спортна журналистика в Софийския университет"Св. Климент Охридски". Работила е за вестник „Демокрация“, 10 години е била репортер в „Нощен труд".

Всичко по темата можете да чуете тук:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна