Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Осветяването на корупцията започна, омертата за мълчание е нарушена

Няма да използвам нито един от документите по време на кампанията, това е смешен плач, коментира тя

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

„Следващият парламент продължава работата с комисия по ревизия – това е ясно. Процесът по осветяване на корупцията започна“, изтъкна Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ в интервю за БНР. Тя е председател на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление.

Омертата за мълчание беше нарушена. Очакваме още и още хора да говорят“, заяви Манолова, според която „глинените крака на този модел се клатят“.

Сегашните управляващи нямат страх от закона и срам от хората. Това трябва да се промени“, коментира Манолова в предаването „Преди всички“.

Прокуратурата вече обяви, че ще проверява изявленията пред комисията на двамата бизнесмени – Светослав Илчовски и Иван Ангелов.

Ще бъдат окомплектовани всички стенограми от заседанията на комисията и ще бъдат изпратени както до българската прокуратура, така и до европейската, до омбудсмана, както и до служебните министри и други институции, поясни Мая Манолова. Взето е решение по разгледаните казуси и сигналите да бъдат изготвени писма.

Задължително е служебното правителство да продължи работата по сигналите, смята Мая Манолова.

Днес документите, предоставени на комисията, ще бъдат сведени до знанието на всеки един от нейните членове, увери Манолова. В петък заседанието на комисията е приключило късно, а след това не е имало възможност да се проведе закрито заседание на комисията, на което членовете й да се информират за постъпилата документация, обясни тя.

Според Манолова комисията е показала, че е на страната на гражданите и на рекетирания бизнес.

Няма да използвам нито един от документите по време на кампанията. Това е смешен плач“, посочи още Мая Манолова.

„Самият факт, че тези данни се изнасят официално, в сърцето на държавата – в българския парламент, показва, че тези факти няма как да бъдат набутани в кьошетата“, отбеляза още Манолова, според която доверието в Народното събрание е започнало да се връща.

Трябва да бъдат проверени както Илчовски и неговия бизнес, така и всички замесени лица и как работят отделните институции, категорична е Манолова.

„Хората, които пишат, казват, че са писали на органите, на институциите, на министерствата, на ръководителите“, допълни тя. Днес ще бъде съобщен окончателният брой на сигналите, отправени към комисията за проверка.

Има и други данни за сериозни нарушения, свързани с продажба на имоти, в енергетиката, в „Автомагистрали“, включително данни, предоставени от разследващи журналисти, уточни Мая Манолова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!