Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

"Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление!". Това каза пред БНР Мика Зайкова, депутат от "Има такъв народ", която откри Народното събрание като най-възрастния депутат в него.

Тя заяви, че не приема обвинението, че ИТН носи вина за краткия живот на 45-ото НС, което проведе само 9 пленарни заседания:

"Още в началото ние казахме, че не можем да правим колаборации с партиите на статуквото, а за ГЕРБ въобще не става въпрос. Г-н Слави Трифонов каза, че няма да контактуваме с БСП и ДПС".

По думите на Зайкова ИТН са отказали да съставят правителство заедно с другите партии на протеста, защото е имало опасност да бъдат зависими от партиите на статукво.

Мика Зайкова беше категорична, че ДПС са провалили второто четене на проекта за преизчисляване на пенсиите и обясни:

"Ние от ИТН гласувахме до един "За". В нашата програма е заложено през 5 години преизчисляване на пенсиите".

Депутатката обясни, че от икономическия екип на ИТН са съгласували с ръководството на партията преизчисление на пенсиите, което ще подготвят.

"ИТН е млада и модерна партия. Наше решение е ние да не се явяваме на платените предизборни дебати. Не мислете, че някой ни разпорежда. Защото какво имам аз да споря с Велизар Енчев (от "БСП за България"), който твърди, че има български граждани, които са българи и по-малко българи. ... Българските турци са толкова българи, колкото българите в Израел, Великобритания и т.н.".

Според нея не е приемливо това, че никой от правителството на ГЕРБ в оставка не се е явил да обясни на хората защо цените на тока и парното растат с "огромни проценти".

Комисията за ревизия на управлението през последните 10 години Зайкова определи като много полезна, но уточни, че сега е важно какво ще направи прокуратурата.

"Има срастване, това не го казваме ние, това го казва Европа... Корупцията е най-големият бич за една страна, която е с разрастваща се икономика. Милиарди евро минаха оттук по различни програми, но бяха ограбени или неефективно използвани. България е единствената страна, която не помогна директно на бизнеса в пандемията".

Зайкова нарече неудачен паралела между появата на ГЕРБ на Бойко Борисов преди 12 години и появата сега на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Тя заяви, че ако ИТН има възможност да приложи програмата си, ще се подобри благосъстоянието на българските граждани.

Интервюто на Даниела Големинова с Мика Зайкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна