Eмисия новини
от 02.00 часа

Кипър облекчава достъпа на туристи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър въвежда нови облекчения за туристите, за да направи по-атрактивен летния сезон. От чуждестранните гости няма да се изисква местният „безопасен пропуск” /Safepass/ срещу коронавируса. България обаче остава в „червената” група и в най-новата категоризация на държавите, която Никозия ще прилага от четвъртък.

Туристите в Кипър ще могат да се наслаждават на ваканцията си и да се движат свободно, да посещават ресторанти, кафенета, молове, без да се нуждаят от „безопасния пропуск”, който влезе в сила от понеделник за живеещите в страната. 

За гостите от чужбина основен документ относно коронавирус по време на почивката им на острова става кипърският електронен полетен формуляр /CyprusFlightPass/, който те задължително попълват преди пристигането си, уточниха от Министерството на туризма. Полетната карта се приравнява на „безопасния пропуск” без допълнителни тестове.

Освен това с влезлите в сила в понеделник разпоредби пристигащите в Кипър от близо 65 страни, включително всички държави членки на ЕС, които притежават „валиден сертификат за ваксинация” срещу Ковид-19, се освобождават от тестове или карантина.

Сертификатът се смята за валиден, ако ваксинацията е завършена напълно, с поставянето на двете дози, поясниха от здравното министерство.

Пристигащите в Кипър от България, които не са ваксинирани, трябва обаче да направят два PCR теста - един преди полета си и втори след кацането си на острова. Това е така, защото страната ни остава в „червената” група според обновения списък на категориите държави за пътувания, който влиза в сила в четвъртък, 13 май.

България е сред най-малките туристически пазари за Кипър. През 2019 г., която беше рекордна за Острова на Афродита преди пандемията с почти 4 милиона туристи, едва 21 000 наши сънародници са посетили Кипър.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.