Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Парите на олигархията са изправени срещу нас

Томислав Дончев и Даниел Митов сменят Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като зам.-председатели на ГЕРБ

| обновено на 11.05.21 в 18:16
Снимка: Фейсбук/ПП ГЕРБ

Кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха освободени като заместник-председатели на политическа партия ГЕРБ и като заместник-председатели в Изпълнителната комисия по право.

От общо 1037 делегати в Националното събрание на ГЕРБ – „за“ гласуваха 975, „против“ - 16, 46-има гласуваха „въздържал се“.

Нови заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ ще бъдат вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и Даниел Митов, който беше предложението на Борисов за премиер на проектокабинета ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично подчерта, че с освобождаването на Фандъкова и Николов не трябва да се правят аналогии с освобождаването на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов:

„Да не ме разбере някой грешно. Те остават от най-уважаваните, най-заслужилите, така че се надявам да не прочета заглавия, че е свалено доверието от тях. Точно обратното - обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква ежедневно присъствие на събрания, да  изслушаш хората, по няколко часа. Ако го имате това време, оттеглям предложението. Просто искам да им оставя тези три години и да работят повече за градовете си, да помагат на партийците и да сме пак заедно“.

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов остават членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, обяви Борисов с мотиви:

„Каква ми е логиката. Предстоят ни два много тежки месеца срещу много, много пари, които са изправени срещу нас - парите на олигархията. Аз направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори, но защо предлагам двамата зам.-председатели да останат членове на Изпълнителната комисия. Защото някак си не отива днеска да възложа на зам.-председателя Фандъкова да отиде до Силистра, или до Добрич, или до Сливен“.

Националното събрание на ГЕРБ реши да увеличи ръководството на Изпълнителната комисия от 11 на 15 членове.

Новите членове, освен Фандъкова и Николов, са Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, който е председател на софийската организация и Илтер Садъков,- депутат от Шумен, Вежди Рашидов, Костадин Ангелов – здравният министър в оставка.

В Комисията остават Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, Живко Тодоров и Тодор Тодоров.

От Изпълнителната комисия на ГЕРБ бяха освободени Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев.

В речта си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отчете постиженията на партията и правителството „Борисов 3“ и заяви, че хората оценяват това, което партията е постигнала.

На политическите си опоненти и конкретно на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отговори така:

„Какво ще ме чагърта някой сега, що? А пък и в края на краищата ела ме изчегъртай, нали, да видим как става. Защото видяха, че най-лесно се правят протести, най-лесно, само че ако ние си обичаме държавата, видяхме сега, че нито ние можем, нито и те могат, макар че пак казвам - със 165 депутата можеше да има стабилно правителство и да не спорим изразходените пари дали са залудо, както викаше баба ми, но нека сега считат, че по новите правила дано новото правителство осигури честни избори, както ние“.

Пред форума на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще е пагубно за държавата, ако и след предсрочните избори не се излъчи правителство и поиска гаранции за честността на вота.

Той обеща пълна дигитализация, ако партията управлява отново страната.

„С тези избори народът им даде да разберат - и на едните, и на другите, че искат да ви има, не искат да ви изчегъртат. Направеното е много. Това, което ще направим е ясно. Следващите една година , не повече, ако хората изберат нас и ние участваме в правителство, гишетата трябва да ги премахнем. Дано новото правителство осигури честни избори, както ние, да не допуснат през машините хакерите да направят някаква беля. Ние ще бдим, разбира се, но чувам подобни приказки“.

Борисов атакува президента Румен Радев за това, че „скрил“ същността на приетата вчера декларация след срещата на източния фланг на НАТО във формата Б9 с негово участие, на която са били обсъдени опитите за намеса на Русия в региона.

„Двуличието е в основата на тези хора. Едновременно флирт с Русия, а в същото време нямаш мъжеството, нямаш вдигнатия юмрук да кажеш: Чакайте, аз не съм съгласен с тази декларация“.

Въпреки това Борисов пожела на президента:

„Истински им желая успех на служебното правителство, но всъщност то няма да е отговорно за нищо“.

Политическият актив на ГЕРБ се събра точно два месеца преди обявената от президента Радев дата за предсрочните парламентарни избори.

Последният национален форум на партията беше в началото на август миналата година в разгара на антиправителствените протести.

Днешното Национално събрание на ГЕРБ се проведе изцяло дистанционно без присъствие на медии. Посоченият мотив за това е епидемиологичната обстановка в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!