Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „1050 градуса по Целзий“

| обновено на 11.05.21 в 17:25
19
Снимка: галерия „Сан Стефано“

Галерия „Сан Стефано“ във втората си зала, наречена „Бетона“, представя новата си изложба с един по-различен профил – колекция от творби на 19 съвременни млади автори от ателиетата по керамика на Нов български университет.

Изложбата има заглавие „1050 градуса по Целзий“, и напълно оправдано, защото това са градусите, при които се случва технологичната магия на глината – през огъня и майсторството на артиста да остане вечна. Художниците са проявили истинско творческо въображение и различни подходи към материала керамика – и като скулптура, и като картина, и като обект, и като двуизмерна или 3D творба, и като портрети и автопортрети, като причудливи същества и чудовища, с което талантливите млади автори разместват завинаги представите ни за керамиката. 

В експозицията се виждат – цветен образ на Фрида Кало, Женски торс, изваян с глава на Заек, Маски, цветни причудливи композиции и десетки още фантазни неща. 

Сред работите на талантливите дебютиращи студенти в експозицията са представени и пластики на техните преподаватели – доцент Моника Попова, ръководител на ателие „Керамика“, Алина Папазова и Методи Попов.

Моника Попова, „Шитите глави“, 2021, Керамика
Куратор на изложбата „1050 градуса по Целзий“ е Алина Папазова.

В центъра на експозицията са изложени на постаменти три огромни фигури от керамика, образи на три индийски божества – Шива, Кали и Гамеш. Какъв е интересът на авторката Михаела Недева към индийската пластична култура и какъв е нейният коментар за тази изключителна колекция, чуйте в звуковия файл.

Изложбата „1050 градуса по Целзий“ може да бъде видяна до 22 май.

Снимките в материала са предоставени от галерия „Сан Стефано“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени