Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици и военни се простиха с ген. Никола Колев

| обновено на 12.05.21 в 18:29
В Централния военен клуб се състоя поклонение пред ген. Никола Колев – началник на Генералния щаб на Българската армия в периода 2002-2006 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политици и военни се простиха с началника на отбраната генерал Никола Колев. На поклонението дойдоха президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев. 

Поклонението с военни почести бе в Централния военен клуб в София. 

Началник на кабинета на президента Георги Първанов от 2007 до 2012 г. Никола Колев почина на 8 май след кратко боледуване

На поклонението присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бивши министри на отбраната, генерали и офицери - действащи, и от запаса и резерва.

Президентът Георги Първанов, по чието време Колев беше началник на Генералния щаб, а после беше и началник на кабинета му, посочи работата в трудни и важни моменти:

"Ние сме били заедно в Кербала, в Афганистан. Имали сме много изпитания! Голям българин! А в личен план - много добър приятел" 

Първанов нарече Колев „солиден генерал с авторитет сред съюзниците и, което е по-важно, авторитет сред самите военнослужещи, войници. Много диалогичен, дипломатичен“.

Генералът от запаса Михо Михов, от който Колев поема поста, отбеляза работата му по време на тежките години на преструктуриране и реформа. 

"За приемането в НАТО той имаше тежката мисия да изпраща батальон в Ирак и да поеме и последствията от атентата, който се случи там! Много е изстрадал!".

А наследилият го през 2006-а генерал от запаса Златан Стойков посочи, че генерал Колев е достоен българин:

"Благодарение на неговите мъдри решения, на неговото устояване, България има армия".

По желание на близките поклонението в Централния военен клуб премина без медийна публичност.

Приживе ген. Никола Колев каза за работата си:

"Ключовите думи, на които не изневерих нито за момент, бяха да гарантираме приемственост, да се развива професионализмът, да се гарантира етичност в отношенията и отговорност на всеки един военнослужещ в българската армия".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна