Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев обеща на Борисов да управлява без сътресения

| обновено на 12.05.21 в 22:59
Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов

В дух на приемственост служебното правителство встъпи в правомощията си на закрита за медии церемония в Министерския съвет. Следвайки държавния протокол Стефан Янев и Бойко Борисов застанаха очи в очи за да се предаде изпълнителната власт.

Служебният премиер даде пред Борисов заявка да управлява без сътресения:

"Надявам се, че отговорните задачи да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост, в краткия живот на съществуване на служебния кабинет да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача - организирането на избори без особени сътресения".

А вече бившият премиер отбеляза, че по демократичен начин предава управлението, като специално подчерта, че до днешния ден се е стигнало след пълен 4-годишен мандат на ГЕРБ:

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред“.

Борисов определи ситуацията в държавата като много трудна предвид икономическата криза и пандемията:

„И откъде и как трябва да намирате пари, защото мен цяла година никой не ме попита откъде намираме пари, а всички казваха само: давайте, давайте, давайте. Така че на ваше разположение сме, ако ви трябва. Иначе в личен план мисля, че е направен прекрасен избор от президента Радев за всички вас“.

На излизане от сградата на МС вицепремиерът и служебен вътрешен министър Бойко Рашков отговори дали ще ревизира „Борисов 3“  :

„Ревизия на властта, доколкото всички знаем, започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас в момента подобни изисквания няма. Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова доколкото времето ни позволи“.

Прозрачност и отговорно управление през следващите 2 месеца обеща новият министър на икономиката Асен Василев.
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не пожела да коментира ще удължи ли извънредната епидемична обстановка.
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пък заяви, че трябва да се отчете напълно обективно състоянието в неговия ресор.
 „Без предубеденост, без тенденциозност и с необходимата задълбоченост. Това правителство има за амбицията да покаже почтеност и прозрачност, а Министерство на правосъдието се очаква да работи справедливо“, отбеляза след церемонията по встъпване Янаки Стоилов.

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че му предстоят срещи с представители в предния парламент партии, за да ги изслуша за програмите им за култура.

„Отивам на място, където ще свърша много работа. Първо ще се срещна с политическите партии от досегашния парламент, за да чуя техните програми в областта на културата“, декларира проф. Велислав Минеков, министър на културата:

"Това, което не беше свършено за десет години ще се опитаме да свършим за два месеца...Наистина е амбициозно това, което правим, но все пак  ако не друго поне ще дадем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след нас. Всичко ще бъде извършено"

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!