Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България и българското през фотообектива на Радослав Първанов

Най-големият подарък е да се родиш в България

Снимка: Радослав Първанов, личен архив

Какви ще бъдат кадрите, които ще останат след нас?

Радослав Първанов е млад фотограф, който се е заел да съчетае лицата, традиционното българско облекло и историческите обекти. Той отдава години от живота си за сътворяване на един проект за българина и българката. Завършва образованието си в Лондон и в Германия, но избира да се върне в България.

Радослав Първанов

Радослав Първанов е главен герой в “Нашият ден“

“Намирам се в Пловдив, вчера осъществихме премиерата на третата част на моя авторски проект – “Аз съм българка“.“

Образование

“Исках да получа добра квалификация на необходимото ниво, но винаги с мисълта да се върна. Защото, може би към края на моето средно образование, знаех, че трябва да бъда тук и мястото на младите е тук.

Работата, която трябва да свършим, да бъде насочена към България. Родолюбивата нотка и влечението към корените става още по-силно, когато си откъснат от родината, но винаги съм бил със съзнанието, че мястото ми е тук.

Навън е красиво, навън има много възможности, чужбина е необятна, но истински горди и щастливи можем да бъде само у дома.

Продължава да живее моят девиз – най-големият подарък не е животът, а истинският подарък е да се родиш в България.“


Какво зависи от нас

“Винаги съм смятал, че не просто нещо, а всичко зависи от нас – ние сме суверенът. Но трябва да има малко по-голям интерес от страна на младите хора към това, което се случва на държавно ниво.

Имаме право на избор. Веднъж на четири години или по-често, както е в случая. Трябва да се интересуваме, защото от този процес зависи нашето бъдеще в голяма степен.

Младите винаги трябва да бъдат ангажирани, информирани и ориентирани.“


Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.