Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антоанета Николова: Следим практиките на опорочаване на медийната среда

Антоанета Николова
Снимка: Личен архив

"Практиките на опорочаване на медийната среда са целта на Инициативата, тя се старае да запълни тази дупка, която очевидно съществува, защото има много организации, които пишат доклади всяка година и европейските институции си отбелязват квадратчето, че са получили този доклад. Но ако искаме нещата да се променят, трябва да погледнем правната рамка, а преди това да анализираме как точно се получава това упражнение". Това каза пред БНР живеещата в Рим журналистка Антоанета Николова, която оглави международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

"Пандемията от Covid-19 окончателно довърши медийната среда в различни аспекти- това, което беше зле, стана още по-зле", коментира журналистката.

Медийната организация ще следи и информира аудиторията в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в региона от нарушаването на свободата на местните медии. 

"Ще създадем мрежа на големите западни медии, които имат утвърдени журналистически стандарти. Ще се постараем с тази мрежа, която ще ще работи успоредно с нашата инициатива, местните участници в медийната среда да знаят, че могат да разчитат винаги, а не само, когато се случи нещо драматично", обясни Антоанета Николова.

Първото събитие на Инициатива ще бъде Международна конференция за свободата на медиите в Западните Балкани. Тя ще се проведе на 3 юни със съдействието на EURACTIV.bg, в чийто екип е журналистката.

Интервюто на Диана Янкулова с Антоанета Николова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.