Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване за активността на политиците във Фейсбук

Партии и лидерите им използват все по-усилено социалните мрежи за послания

ВМРО с най-много публикации преди изборите, БСП с най-активна страница в интернет след изборите

„Изследвахме как 6 основни политически формации, които участваха в 45-тия парламент, се обръщаха към последователите си във Фейсбук“, каза в „Преди всички“ Лилиян Никифорова от Института за развитие на  публичната среда след приключване на изследването им за партийните послания във Фейсбук по време на размяната на мандати между политическите сили за създаване на правителство. Наблюденията обхващат периода 15 април до 5 май.

„Включихме в изследването и патриотичните формации - "Воля" и НФСБ и техните страници в социалните мрежи, както и страниците на техните лидери. Патриотичните формации вложиха значителни средства за кампанията си във традиционните медии от началото на месец март. "Воля" и НФСБ похарчиха за целта над 1 млн. лв., ВМРО – 600 хиляди лева, а "Републиканци за България" почти половин милион лева“, даде за пример Никифорова.

Тя съобщи, че всички наблюдавани партии и техните лидери са публикували в края на предизборната кампания 900 спонсорирани материала на цена 300 хиляди лева.

„Най-много публикации тогава има ВМРО, голяма част от тях са споделяне на съдържание от официалния сайт на партията. Според данните ни след изборите основните партии са продължили публикациите в социалните мрежи, общуването не е приключило с хората през интернет“, поясни Лилиян Никофорова.

"Тези публикации са събрали над един милион и половина харесвания и реакции, 150 хиляди споделяния и над 250 хиляди коментара - тоест комуникацията онлайн става все по-голяма. Най-активната страница след изборите е на политическа партия  БСП, следват ги "Да България", ДПС също публикуват като видео-материал всяко изказване на лидера си на страницата на партията, така че изводът е, че социалните мрежи се използват все по-усилено от политиците", посочи още експертът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени