Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

Валери Яков, директор на Регионалния телевизионен център
Снимка: Личен архив

На 17 май младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев. Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия

Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците на Националната хуманитарна гимназия и децата от Центъра за творческо развитие, ще бъдат дарени на кухнята за бедни в храма „Свети Николай Чудотворец“ в Благоевград.

Иван Яхнаджиев     Снимка: БГНЕС

„Едно наше старо познанство с големия Яхнаджиев и това, че той е изключително отзивчив човек, който работи с деца постоянно, роди тази идея“, разказа в предаването „12+3“ Валери Яков, директор на Регионалния телевизионен център.

„Благотворителната инициатива ще бъде съпътствана с изложба на Иван Яхнаджиев във фоайето на Регионалния телевизионен център. За първи път тук ще се представят толкова много негови картини. Съвместно ще се изложат и картините с младите художници. Средствата от тях ще отидат за благотворителност за кухнята за бедни“, поясни Яков.

Идеята е вълнуваща както за децата, така и за Яхнаджиев, смята Валери Яков.

Когато в семейството има конфликти и проблеми, децата използват тъмни цветове в рисунките, каза в предаването "Закуска на тревата" художникът Иван Яхнаджиев:

"Там детето не може да излъже чувствата си, на хартията. Няма как да скрие това, което го вълнува отвътре. То не е като да препишеш по български или по математика. То е нещо, което трябва сам да го направиш. На колорит и на форми не се учи, отвътре си го носиш, то е в теб". 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна