Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители, бизнес и администрация с обща добронамереност за ремонта на ул. „Цар Иван Шишман”

| обновено на 14.05.21 в 11:06
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман” е по проект от 2014 година, беше отложен през 2020 г., но започна от 10 май и с двата си етапа ще продължи около година. Той се осъществява под надзора на Столичната община, но районната администрация смята за необходимо да участва активно, поддържайки връзка с жителите и работещите в този участък на центъра в София.

Това обясни в откритото студио на Радио София до църквата „Св. Седмочисленици“ Трайчо Трайков, кмет на столичния район „Средец“.

По време на проведените дискусии хората са дали предложения и идеи както за бъдещата визия, така и за ремонтния процес.

Предвидили сме време за оперативки всяка седмица. Ще има и информационен център, където всеки ще може да се запознае с материалите, които се използват. При сигнали за забележки, ще се отстраняват своевременно.


Мобилното студио на Радио София събра районния кмет Трайчо Трайков, Рубен Лазарев и инж. Ангел Джоргов.  Снимка: Божидар Янев

През първите 5 месеца „Софийска вода“ и столичната „Топлофикация“ ще подменят своите мрежи и съоръжения по ул. „Шишман“, обясни инж. Ангел Джоргов - зам.-кмет "Обществено строителство" в Столичната община. От есента започва работата по настилките на уличното платно, тротоарите и осветлението.

Тротоарите ще бъдат запазени, а движението ще бъде споделено. Скоростта ще бъде ограничена до 20 км/ч. Паркирането ще се редува от двете страни, заради което автомобилното движение допълнително ще бъде принудено да е бавно.

По кръстовищата ще има видеонааблюдение.

Фейсбук групата Ремонт Шишман е беше създадена през 2019 г. и е само за хора, ангажирани с улицата. В нея се обсъждат промените и бъдещето. Тя не е само за критика, но и за разумни предложения, обясни Рубен Лазарев, един от управителите на страницата. Сред поставените цели на създателите и членовете на групата са по-добра информираност, поставяне на ясни и непротиворечиви изисквания (молби, предложения и т.н.) към страната на отговорните лица, единство между жителите и бизнеса по всички въпроси.

Окончателно решение, дали улицата ще бъде пешеходна, не е взето. „Ако искаме да имаме пешеходни зони, велоалеи и други придобивки, цената за това трябва да се приеме от всички, които ще ги ползват“, допълни Трайков, имайки предвид и неудобствата при реализацията. За оставащите малко места за паркиране предимство трябва да имат жителите на съответните райони.

Очаква се Столичния общински съвет да разреши по време на ремонта хора със стикери за „Шишман“ да могат да паркират в съседни улици.

Чуйте разговорите на Константин Лавсов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.